GIDA TEKNOLOJİSİ PROGRAMI
 
Program Amacı ve Tanıtımı
 
Gıda Teknolojisi Programı, ham maddeden son ürüne gelinceye kadar uzanan zincir içinde, taze, hijyenik ve tüketici isteğine uygun kalitede gıda maddelerinin üretimi, kalite kontrolü, ambalajlanması, taşınması, depolanması ve tüketime sunulmasında görev alabilecek yeterli bilgi, donanım ve sorumluluğa sahip meslek elemanları yetiştirmektedir.
 
Önceki Öğrenmenin Tanınması
 
Siverek Meslek Yüksekokulu yaşam boyu öğrenme ilkesini esas alarak, daha önce bir başka kurumda alınmış dersleri tanır ve bu derslerin öğrenme çıktıları   Üniversitesi’nde kayıtlı programınkilerle uyumlu olduğu takdirde mezuniyet kredisinden muaf tutar. Öğrenme çıktılarının uyumu ve muafiyet konularına Yüksekokul Kurulu tarafından ilgili yasa ve yönetmeliklere uygun olarak karar verilir.
 
 
 
Kayıt ve kabul Şartları:
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezinin (ÖSYM) yaptığı Yüksek Öğretime Giriş Sınavı (YGS) sonucuna göre kabul edilirler. ÖSYM tarafından düzenlenen Yüksek Öğretime Giriş Sınavı (YGS) sınavında başarılı olanların YGS-2 puan türündeki tercih sıralamasına göre yerleştirmesi yapılır.
 
 
 
Mezuniyet Şartları, Öçme veDeğerlendirme
 
Gıda Teknolojisi Programı, 2 yıllık bir yükseköğretim programıdır. Öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve sınavlara girebilmesi için de derslerin en az % 70`ine, uygulamaların ise en az % 80`ine devam etmiş olması gerekmektedir. Öğrenciler her yarıyılda (güz ve bahar) her ders için ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulur. Başarı notuna ara sınavının katkısı % 40, yarıyıl sonu sınavının katkısı ise % 60 şeklindedir. Ara sınav ve yarıyıl sonu sınav notları 100 puan üzerinden değerlendirilir. Öğrencinin bir dersten başarılı sayılabilmeleri için AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alması gerekmektedir. DC ve DD notları şartlı başarılı notlardır. Öğrencinin DC veya DD notunu aldığı bir dersten başarılı olması için yarıyıl/yıl not ortalamasının en az 2.0 olması gerekmektedir. Öğrencilerin başarılarının değerlendirilmesinde esas alınan not sistemi, aşağıda belirtilen dereceler ve harfler ile ifade edilmektedir:
 
Puan Harf Notu Katsayı Başarı Durumu
90-100 AA 4.00 Başarılı
85-89 BA 3.50 Başarılı
75-84 BB 3.00 Başarılı
70-74 CB 2.50 Başarılı
65-69 CC 2.00 Başarılı
60-64 DC 1.50 Şartlı Başarılı
55-59 DD 1.00 Şartlı Başarılı
50-54 FD 0.50 Başarısız
00-49 FF 0.00 Başarısız
 
 
Ayrıca öğrenciler, yapmakla zorunlu olduğu 30 iş günü stajdan başarılı olmalıdır.
 
Meslek yüksekokulu diploması verilebilmesi için öğrencinin programda mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmesi ve genel not ortalamasının en az 2.00 olması gerekmektedir. Mezuniyet genel not ortalaması 4.00 üzerinden hesaplamakta ve öğrenim durumu belgesi (transkript) üzerinde belirtilmektedir. Programdan başarılı bir şekilde mezun olanlar “Gıda Teknikeri” ünvanı almakta ve Gıda Teknolojisi alanında Ön Lisans derecesine sahip olmaktadır.
Sınav Yönetmelikleri, Değerlendirme ve Not Sistemi
Gıda Teknolojisi programı süresince öngörülen program öğrenme çıktılarının elde edilip edilmediğini ölçmek için kullanılan yöntemler aşağıda belirtilmiştir. Ders üniteleri ile ilgili çıktılar ise ders tanımının yer aldığı kısımda final notlarına sağladığı katkı ile birlikte gösterilmiştir
Ara Sınav
Final Sınavı
Telafi Sınavı
Ödev Değerlendirme
Rapor Sunma
Bilgisayarla Sunum Yapma
 
 
Kullanılan Eğitim-Öğretim Yöntemlerinden Örnekler
Ders & Sınıf İçi Etkinlikler
Grup Çalışması
Okuma
Ödev
Proje Hazırlama
Seminer
Staj
Teknik Gezi
Web Tabanlı Öğrenme
Uygulama
Yerinde Uygulama
Mesleki Faaliyet
Sosyal Faaliyet
Alan Çalışması
 
 
Mezuniyet Sonrası Üst Programlara Geçiş
 
Ön Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan mezunlar, ÖSYM’nin düzenlediği DGS (Dikey Geçiş Sınavı)’ndan yeterli puana sahip olmaları şartıyla, üniversitelerin
  • Gıda Mühendisliği
  • Kimya
  • Beslenme ve Diyetetik
  • Bitki Koruma
  • Tarımsal Biyoteknoloji
bölümleri gibi 4 yıllık lisans programlarına dikey geçiş yapabilmektedirler.
 
İstihdam İmkanları
 
Gıda Teknolojisi Programından mezun olanlar gıda üretimi yapan işletmelerde, belediyeler, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, çeşitli kurum ve kuruluşların araştırma/geliştirme (AR-GE) ve kalite kontrol laboratuvarlarında çalışabilmektedirler.
 
Akademik Personel
 
Öğr.Gör. Hüseyin DEMİRBAĞ
Öğr.Gör. Sinem GÜNEŞ
Öğr.Gör. Tuğba Gül DİKME
 
BÖLÜM SINIF DANIŞMAN
Gıda Teknolojisi 1.sınıf Öğr.Gör. Sinem GÜNEŞ
Gıda Teknolojisi 2.sınıf Öğr.Gör. Hüseyin DEMİRBAĞ
BÖLÜM PROGRAM BAŞKANI
Gıda Teknolojisi
Öğr.Gör. Sinem GÜNEŞ
BÖLÜM DÖKÜMANLARI
Gıda Teknolojisi AKTS