Gıda Teknolojisi
10 Temmuz 2014 Perşembe 15:09 tarihinde yayınlandıGIDA TEKNOLOJİSİ | |||||||||||||||||||
Program Tanıtımı ve Amaçları | |||||||||||||||||||
Gıda Teknolojisi Programı, ham maddeden son ürüne gelinceye kadar uzanan zincir içinde, taze, hijyenik ve tüketici isteğine uygun kalitede gıda maddelerinin üretimi, kalite kontrolü, ambalajlanması, taşınması, depolanması ve tüketime sunulmasında görev alabilecek yeterli bilgi, donanım ve sorumluluğa sahip meslek elemanları yetiştirmektedir. | |||||||||||||||||||
Önceki Öğrenmenin Tanınması | |||||||||||||||||||
Siverek Meslek Yüksekokulu yaşam boyu öğrenme ilkesini esas alarak, daha önce bir başka kurumda alınmış dersleri tanır ve bu derslerin öğrenme çıktıları Üniversitesi’nde kayıtlı programınkilerle uyumlu olduğu takdirde mezuniyet kredisinden muaf tutar. Öğrenme çıktılarının uyumu ve muafiyet konularına Yüksekokul Kurulu tarafından ilgili yasa ve yönetmeliklere uygun olarak karar verilir. | |||||||||||||||||||
Kayıt ve Kabul Şartları | |||||||||||||||||||
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezinin (ÖSYM) yaptığı Yüksek Öğretime Giriş Sınavı (TYT) sonucuna göre kabul edilirler. ÖSYM tarafından düzenlenen Yüksek Öğretime Giriş Sınavı (TYT) sınavında başarılı olanların tercih sıralamasına göre yerleştirmesi yapılır. | |||||||||||||||||||
Mezuniyet Koşulları, Ölçme ve Değerlendirme | |||||||||||||||||||
Gıda Teknolojisi Programı, 2 yıllık bir yükseköğretim programıdır. Öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve sınavlara girebilmesi için de derslerin en az % 70`ine, uygulamaların ise en az % 80`ine devam etmiş olması gerekmektedir. Öğrenciler her yarıyılda (güz ve bahar) her ders için kısa sınav, ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulur. Öğrenciler Harran Üniversitesi Önlisans ve Lisans, eğitim öğretim ve Sınav Yönetmeliğine tabi tutulur. Ayrıca öğrenciler, yapmakla zorunlu olduğu 30 iş günü stajdan başarılı olmalıdır. Meslek yüksekokulu diploması verilebilmesi için öğrencinin programda mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmesi ve genel not ortalamasının en az 2.00 olması gerekmektedir. Mezuniyet genel not ortalaması 4.00 üzerinden hesaplamakta ve öğrenim durumu belgesi (transkript) üzerinde belirtilmektedir. Programdan başarılı bir şekilde mezun olanlar “Gıda Teknikeri” ünvanı almakta ve Gıda Teknolojisi alanında Ön Lisans derecesine sahip olmaktadır. |
|||||||||||||||||||
Sınav Yönetmelikleri , Değerlendirme ve Not sistemi | |||||||||||||||||||
Gıda Teknolojisi programı süresince öngörülen program öğrenme çıktılarının elde edilip edilmediğini ölçmek için kullanılan yöntemler aşağıda belirtilmiştir. Ders üniteleri ile ilgili çıktılar ise ders tanımının yer aldığı kısımda final notlarına sağladığı katkı ile birlikte gösterilmiştir Kısa sınav Ara Sınav Final Sınavı Telafi Sınavı Ödev Değerlendirme Rapor Sunma Bilgisayarla Sunum Yapma |
|||||||||||||||||||
Kullanılan Eğitim - Öğretim Yöntemlerinden Örnekler | |||||||||||||||||||
Ders & Sınıf İçi Etkinlikler Grup Çalışması Okuma Ödev Proje Hazırlama Seminer Staj Teknik Gezi Web Tabanlı Öğrenme Uygulama Yerinde Uygulama Mesleki Faaliyet Sosyal Faaliyet Alan Çalışması |
|||||||||||||||||||
Dikey Geçiş Olanakları | |||||||||||||||||||
Ön Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan mezunlar, ÖSYM’nin düzenlediği DGS (Dikey Geçiş Sınavı)’ndan yeterli puana sahip olmaları şartıyla, üniversitelerin
|
|||||||||||||||||||
İş Olanakları | |||||||||||||||||||
Gıda Teknolojisi Programından mezun olanlar gıda üretimi yapan işletmelerde, belediyeler, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, çeşitli kurum ve kuruluşların araştırma/geliştirme (AR-GE) ve kalite kontrol laboratuvarlarında çalışabilmektedirler. | |||||||||||||||||||
Öğretim Elemanları | |||||||||||||||||||
Öğr.Gör. Hüseyin DEMİRBAĞ Öğr.Gör. Sinem GÜNEŞ Öğr.Gör. Tuğba Gül DİKME
|